Verhalen en foto's van slachtoffers

Abraham Blitz

Abraham was 19 jaar toen hij in Auschwitz werd vermoord. Hij kwam oorspronkelijk uit Amsterdam. Zijn vader heette Nathan Blitz en zijn moeder Betje. Hij is nooit getrouwd.

Lees verder...

Alexander Abraham Goldwasser

Alex was een van de wezen in het Centraal Israëlitisch Weeshuis aan de Nieuwegracht in Utrecht. Hij was 13 jaar toen hij overleed in Sobibor.

Lees verder...

Alexander Bouman

Alexander was fotograaf en woonde aan de Lijnmarkt 36 samen met met zijn vrouw Alida Bouman-Kool. Op die plek was ook zijn winkel, een zgn fotohandel. Tot nu toe is er op deze plek een fotozaak, deze heet nu Kamera Express.

Lees verder...

Alexander Louis Bernard

Alexander woonde op de Gerard Doustraat 23 in Utrecht.

Lees verder...

Alice Droller

Alice Droller kreeg haar toneelopleiding in Duitsland, waar ze speelde bij de Reinhardt Bühne in Berlijn. Tussen 1926 en 1932 trad ze 0p als toneelspeelster, o.a. in Bremen en bij het National-Theater te Mannheim. In ’32 besloot Alice, die als achtjarige al gedichten schreef, zich te gaan toeleggen op eigen werk; aan het eind van dat jaar presenteerde ze haar eerste zelfstandig opgezette voorstelling, die goed werd ontvangen.

Lees verder...

Andries Creveld

Riet de Leeuw van Weenen-van der Hoek, Een kille in de mediene. Joods leven in Zuidland (Zuidland 1994) p. 167-169: “Andries Creveld, zoon van Emanuel Creveld en Sara Godlieb, trouwde op 24 juli 1929 te Zuidland met Mietje, dochter van Eliazar Levie en Betje Hartog. Voor haar huwelijk werkte Mietje Levie met haar zuster Judith als naaister op een atelier in Rotterdam.

Lees verder...

Arnold Pappie

Arnold woonde met zijn ouders aan de Willem van Noortstraat 46. Zijn vader heette Wolf en zijn moeder Alida. Hij was 13 jaar oud toen hij in Sobibor werd vermoord.

Lees verder...

Aron Blaaser

Aron was een koopman in tricotage (breiwerken) en woonde aan de Waalstraat 43 in Utrecht. Hij woonde eerst in Belgie en kwam in 1935 naar Amsterdam. Hij trouwde in 1937 met zijn tweede vrouw, Sara Santcroos. Hij was ook een tijdje machinebankwerker.

Lees verder...

Bernard Abraham Lever

Lees verder...

David Bertenthal

Lees verder...

Dientje Noach-Bino

Het gezin woonde te Utrecht aan de Willem Arntszkade 35bis. Voor hun gedwongen vertrek namen Siegmund en Dientje afscheid van hun bevriende buren, de familie Spelde.

Lees verder...

Dina de Beer-Jacobs

Lees verder...

Eduard Henri Benjamin van Lier

Lees verder...

Eduard Keizer

Lees verder...

Eduard Sanders

Eduard Sanders was een telg uit een familie van fotografen. Deze Joodse familie was van oorsprong afkomstig uit de provincie Groningen; nazaten vestigden zich als fotograaf in de stad Groningen en verschillende andere plaatsen in Nederland zoals Meppel, Coevorden, Amsterdam en, in het geval van Eduard, in Utrecht.

Lees verder...

Egon Wolff

Lees verder...

Elias Heijmans

Lees verder...

Eliazer Izaäk Horneman

Lees verder...

Elisabeth Isabella Boässon

Elisabeth Isabella Boässon (Bep) is geboren op 6 mei 1917 in Middelburg. Ze was de dochter van Emma Boässon-Cohen en Jaques Boässon. Het beroep van vader Jacques Boässon was handelsagent. Hij overleed op 29 juni 1940 (aan een ziekte).

Lees verder...

Erna Baruch-Katzenstein

Erna Katzenstein werd geboren in Vöhl, in de woning van haar ouders Samuel Katzenstein en Cäcilie Reichard. In dit gezin worden nog twee kinderen geboren. Beiden overlijden reeds voor de oorlog. In de jaren 1895 en 1896 studeert Erna aan de hogere meisjesschool in Mainz. Vijf jaar later, op 25 augustus 1901 trouwt ze. Uit dit huwelijk worden twee kinderen geboren. Van de twee kinderen overleeft Bernhard de oorlog niet.

Lees verder...

Erna Irene Bierman

Erna Irene en Suze Biermann werden in juni 1943 met het zogenoemde kindertransport uit Vught via Westerbork op transport gesteld naar Auschwitz.

Lees verder...

Ernest Julius Cohen

Ernest Julius Cohen was drie keer getrouwd. Tijdens zijn eerste huwelijk kreeg hij twee kinderen.

Lees verder...

Ernestine Bamberger-Stern

Lees verder...

Ernst Simon Oppenheim

Lees verder...

Esther Cosman-Snoek

Esther Snoek was gehuwd met Simon Cosman. Uit dit huwelijk zijn vier kinderen geboren.

Lees verder...

Esther Groenteman-Cohen

Esther Groenteman-Cohen heeft in tegenstelling tot haar man Juda de oorlog overleefd en is in 1994 in Amstelveen overleden. Mevrouw Groenteman-Cohen is tijdens de oorlog ondergedoken, om deze reden is men lang verondersteld geweest dat zij hetzelfde lot als haar man had gedeeld.

Lees verder...

Ezechiel David Heijmans

Ezechiel David Heijmans was een zoon van Lion Heijmans en Lea de Miranda.

Lees verder...

Günther Kraschewski

Lees verder...

Hadassa Wijzenbeek

Lees verder...

Hannelore Cahn

Hannelore Cahn was een dochter van Emil Cahn en Irene Löwenstein.

Lees verder...

Hannelore Thal

Hannelore Thal was een vluchtelinge uit Duitsland. Ze was in huis genomen door de familie Groenberg in Utrecht. De familie dook in 1942 onder in Dordrecht. Hannelore werd in Dordrecht op straat opgepakt.

Lees verder...

Hedwig Weil-Maijer

Lees verder...

Henny Mirjam Aron

Lees verder...

Herman Andriesse

Herman Andriesse was getrouwd. Het echtpaar had vier kinderen. Drie kinderen woonden nog thuis; één kind woonde op een ander adres. De vier kinderen en de echtgenote hebben de oorlog overleefd.

Lees verder...

Herman van Esso

Margo Klijn, De stille Slag, Joodse Arnhemmers 1933 1945, Westervoort 2003, p. 120: “Jetty Frankfort was vaak in Park Sonsbeek. Zij herinnert zich dat ze er speelde, in de winter van ‘41-‘42, met haar zusje Rosita en een paar vrienden, André en Herman van Esso:

Lees verder...

Isaäc van Spier

Lees verder...

Israel Abraham Boutelje

Lees verder...

Izaak Klafter

Izaak Klafter is de vader van Harry Klafter /Zvi Eyal.

Vijftien jaar is Harry Klafter als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt.

Lees verder...

Jacob Zwarts

Lees verder...

Jenny Epstein-Loewenthal

joodsmonument.nl“Jenny Epstein-Loewenthal stierf op 9 december 1942 op 73-jarige leeftijd in kamp Westerbork. Zij is op 11 december 1942 op de joodse begraafplaats in Assen begraven.

Lees verder...

Josef Cahn

Lees verder...

Joseph Bamberger

Joseph Bamberger en Ernestine Stern (roepnaam Emma) zijn in 1905 getrouwd. Zij woonde in München waar Joseph een koosjere slagerij dreef. In 1937 (of 1939) is het echtpaar naar Nederland gevlucht. Zij vestigden zich in Scheveningen waar één van hun twee kinderen woonde.

Lees verder...

Joseph de Leeuw

Joseph de Leeuw begon samen met zijn vrouw in 1935 een koosjere brood- en banketbakkerij met lunchroom aan de Lijnmarkt 37 in Utrecht.

Lees verder...

Josephina Joosten-Groen

Lees verder...

Jozef de Beer

Lees verder...

Judith Cohen-Engelsman

Judith Engelsman huwde in augustus 1942. Ze probeerde samen met haar man en Salomon Benjamin Cohen te vluchten naar Engeland.

Lees verder...

Juliette Suze Heijmans

De foto is een gedeelte van de klassenfoto die is genomen op de Ondiepschool in Utrecht. Deze school werd opgericht op 15 oktober 1941 voor Joodse kinderen, zij mochten niet meer naar openbare scholen.  

Lees verder...

Julius Wolff

Julius woonde aan de Stadhouderslaan 51 in Utrecht met zijn vrouw Betsy en zijn zoon Ernst. Hij was hoogleraar Integraalrekening, differentiaalrekening, theorie der functiën en hoogere stelkunde. Hij kwam om in Bergen-Belzen, samen met zijn gezin in voorjaar van 1945.

Lees verder...

Karoline van Biema

Karoline (Carry) van Biema was het oudste kind van de advocaat en notaris Adolf van Biema en zijn vrouw Hedwig Burg. Van jongs af liep ze met een schetsboekje rond; op haar veertiende wist ze, zoals ze later vertelde, dat ze schilderes zou worden.

Lees verder...

Katharina Eleonora Buss-Blumenthal

Katharina Eleonora Buss-Blumenthal was een dochter van Julius Blumenthal en Zerline Lesser.

Lees verder...

Kitty Wijnschenk

Lees verder...

Klaus Ulrich Beck

Lees verder...

Kurt Abraham Beck

Lees verder...

Kurt Cahn

“Kurt Cahn was een zoon van Emil Cahn en Irene Löwenstein. Hij was geboren in Wesseling, nabij Keulen. In februari 1939 kwam hij naar Rotterdam. Later woonde hij met zijn broer Josef en zus Hannelore in het Centraal Israëlitisch Weeshuis in Utrecht.

Lees verder...

Kurt Karl Bachrach

Lees verder...

Lea Bobbe-Frank

Lea Frank was 20 jaar oud toen ze overleed in Sobibor. Ze was niet te lang daarvoor getrouwd met Elkan Bobbe en woonde aan de Nieuwegracht 92.  Lea kwam uit best een grote familie met nog drie broers en twee zussen. Haar vader heette Alexander Frank en haar moeder Alida.

Lees verder...

Leentje Snatager-van Creveld

Lees verder...

Lena Grietje Borstel-Cohen

Lees verder...

Leopold Lehman Fonteijn

“Leopold Lehman Fonteijn wordt in de jubileumuitgave 75 jaren Sabel (1951) geroemd als ‘reiziger’. Sabel Verven was een verffabriek in Zaandam.

Lees verder...

Lothar Gold

Lothar werd op 12-jarige leeftijd met zijn vader en moeder ’s nachts weggevoerd naar Westerbork. Hij en zijn moeder zijn direct doorgevoerd naar Sobibor en werden daar vermoord.

Lees verder...

Louis Turksma

Lees verder...

Ludwig Otto Blumenthal

Ludwig Otto Blumenthal werkte van 1905 tot zijn ontslag door de Nazi’s in 1933 als hoogleraar wiskunde aan de Universiteit (RWTH) van Aken.

Lees verder...

Marcus Blitz

Lees verder...

Marianna Blitz-Oppenheimer

Marianna Oppenheimer was de dochter van een slager uit Woerden (Eduard Oppenheimer). Ze was getrouwd met Marcus Blitz en woonde met hem in Utrecht. Om geld te verdienen werkte ze als dienstbode.

Marianne Helena Blazer

Marianne Helena Blazer studeerde vanaf 1936 Geneeskunde te Utrecht. Ze was lid van de ‘Utrechtsche Vrouwelijke Studenten Vereeniging’ (U.V.S.V.) en bekleedde hierin diverse functies.

Lees verder...

Mary Ehrenreich

“ Ter Herinnering aan Benni, Mary en Rosi Ehrenreich

Benni, Mari en Rosi leefden met hun ouders Heinrich Ehrenreich en Lotte Dörner en de jongere zuster Fanny in de Neugasse 3. Heinrich Ehrenreich vervaardigde ‘wollen, gebreide en andere textiele goederen’ en verkocht zij door de groothandel. Kantoor- en woonruimten waren op de eerste verdieping van het huis. Mary werd op 17-02-1922 geboren, Rosi op 08-02-1924 en Benni op 12-01-1927. Ouders en kinderen waren van Poolse nationaliteit.

Lees verder...

Max Michaelis Ehrlich

Echtgenote [Charlotte Cohn, 1893-1978, huwelijk 1920] heeft de oorlog overleefd. Max Michaelis Ehrlich was acteur, regisseur, tekstschrijver en artistiek directeur.

Lees verder...

Meijer Henri Andriesse

Meijer Henri Andriesse was de zoon van Henriette Elisabeth de Beer-van der Giessen en de broer van Henri Bernard Andriesse

Lees verder...

Mietje Creveld-Levie

Riet de Leeuw van Weenen-van der Hoek, Een Kille in de Mediene. Joods leven in Zuidland (Zuidland 1994) p 167-170: “Andries Creveld, zoon van Emanuel Creveld en Sara Godlieb, trouwde op 24 juli 1929 te Zuidland met Mietje, dochter van Eliazar Levie en Betje Hartog. Voor haar huwelijk werkte Mietje Levie met haar zuster Judith als naaister op een atelier in Rotterdam. Zij reisden iedere dag met het trammetje van Zuidland naar Rotterdam. Andries Creveld en Mietje Levie hadden elkaar leren kennen via een huwelijksadvertentie. Op 24 mei 1931 werd een dochter geboren, Betje Sara, met als roepnaam Beppie.

Lees verder...

Mirjam Leefsma

Lees verder...

Nathan Fleischmann

“Nathan Fleischmann was de zoon van Salomon Fleischmann en Carolina Bettmann. Hij was sedert 1904 met Ida Fleischmann, dochter van Manasse Schweitzer en Fanny Schweitzer-Fleischmann, gehuwd.

Lees verder...

Paula Jacobsohn

Lees verder...

Philip Creveld

Mijn opa Philip Creveld was grossier in kalveren. Hij werkte op het Utrechtse abattoir. Hij was een liefhebbende vader van twee dochters. Eén van die dochters was mijn moeder.

Lees verder...

Rachel Heijmans-Pezarro

Rachel Pezarro was een dochter van Eliezer Pezarro en Esther de Miranda, een gezin met acht kinderen.

Lees verder...

Rachel Poppers-Clarenburg

Lees verder...

Rosa Ehrenreich

“ Ter Herinnering aan Benni, Mary en Rosi Ehrenreich

Benni, Mari en Rosi leefden met hun ouders Heinrich Ehrenreich en Lotte Dörner en de jongere zuster Fanny in de Neugasse 3. Heinrich Ehrenreich vervaardigde ‘wollen, gebreide en andere textiele goederen’ en verkocht zij door de groothandel. Kantoor- en woonruimten waren op de eerste verdieping van het huis. Mary werd op 17-02-1922 geboren, Rosi op 08-02-1924 en Benni op 12-01-1927. Ouders en kinderen waren van Poolse nationaliteit.

Lees verder...

Rosa Willy de Beer

Geboren: Utrecht, 11 maart 1935
Overleden: Sobibor, 2 juli 1943

Lees verder...

Rozette Rebekka de Beer-ter Berg

Lees verder...

Rudolf Carel Goldschmidt

Rudolf  was leraar oude talen. Vanaf 1938 woonde hij bij volkskundige Piet Meertens op de Prinsengracht 1101 hs te Amsterdam. Op 20 maart 1941 is hij naar de Nieuwe Gracht 14 in Utrecht verhuisd. In 1939 gaf hij een lezing over seksualiteit in de oudheid voor psychiaters. Deze is bewaard gebleven in het privéarchief van Piet Meertens, net zoals een paar brieven die Rudolf aan Piet heeft gestuurd.

Lees verder...

Rudolf de Beer

Lees verder...

Rudolf Rosendorf

Rudolf werd op 4 september 1944 op transport gesteld naar Theresienstadt, van daar moet hij op 29 september 1944 verder naar Auschwitz, waar hij op 30 september 1944 aankomt. Op 26 januari 1945 bereikt hij in een transport van 3987 gevangenen uit de bijkampen van Auschwitz het concentratiekamp Buchenwald.

Lees verder...

Ruth Bertenthal

Lees verder...

Ruth Nussbaum

Lees verder...

Salomon Enker

Salomon Enker (tevens bekend als Shlomo) was afkomstig uit Polen. Hij woonde voor de oorlog met zijn gezin in Keulen.

Lees verder...

Sara Cohen-Knegje

Hartog en Sara Cohen hadden negen kinderen, waarvan er acht de oorlog overleefden. Sara is samen met haar oudste zoon Israel en zijn vrouw Betsie in juli 1942 naar Westerbork getransporteerd. Alle drie kwamen in Auschwitz om het leven.

Lees verder...

Siegfried Bodenheimer

Dr. Bodenheimer was op bijzondere wijze verbonden met het economische leven van de stad Mannheim en al vroegtijdig was zijn naam bekend in brede lagen van de bevolking van Mannheim. Hij beschikte over buitengewone kennis van handelsrechtelijke vragen en hij was uitzonderlijk begaafd om onenigheden op economisch gebied bij te leggen. Door deze eigenschappen werd hem al in 1913 als ‘Landgerichtsrat’ het voorzitterschap van een afdeling van de rechtbank voor handelszaken toevertrouwd.

Lees verder...

Siegfried Fleischmann

“Siegfried Israel Fleischmann was de zoon van Nathan Fleischmann, veehandelaar, en Ida Fleischmann-Schweitzer. Hij was koopman. Hij was ongetrouwd en woonde in de Händelstraat 48 te Utrecht. Op 21 januari 1943 is Siegfried Israel Fleischmann in het concentratiekamp Vught om het leven gekomen.

Lees verder...

Siegmund Noach

Siegmund was ambtenaar bij de Nederlandse Spoorwegen.

Lees verder...

Siemon de Beer

Lees verder...

Simon Bertenthal

Lees verder...

Sonja Themans

“Sonja  was nog maar net 5 toen zij met haar broertje Leon van drie werd vermoord in Sobibor. Hun ouders waren Bernard Salomon Themans en  Judik Simons.

Lees verder...

Sophia Dasberg

Sophia had twee oudere zussen Hendrika en Clara, die samen in het Nederlands-Israëlietisch Meisjesweeshuis aan de Rapenburgerstraat 171 te Amsterdam woonden.

Lees verder...

Sophie Bertenthal-Berghoff

Lees verder...

Sophie Wijzenbeek

Lees verder...

Stefan Breslauer

“Een voormalig schoolvriendje herinnert zich Stefan Breslauer nog goed. Het gezin was uit Duitsland gekomen en vestigde zich in Leiden.

Lees verder...

Suze Bierman

Suze en Erna Irene Biermann werden in juni 1943 met het zogenoemde kindertransport uit Vught via Westerbork op transport gesteld naar Auschwitz.

Lees verder...

Suze de Leeuw-Fonteijn

Van de familie Fonteijn uit Utrecht hebben Kitty en haar broer Leo de oorlog overleefd. Haar ouders Leopold en Gracia, broers Eduard en Jack en zus Suze te samen met haar man Herman de Leeuw zijn in 1943 in Sobibor vermoord.

Lees verder...

Trijntje de Beer-van Leeuwen

Lees verder...

Viola Alexander-Löwenstein

Viola Löwenstein was de dochter van Salomon Löwenstein en Rosalie Meimbressen.

Lees verder...

Werner Rudolf Breslauer

“Werner Breslauer vluchtte in 1938 met zijn gezin naar Nederland. Hij vestigde zich in Leiden op de Lorentzkade 8 en ving daar andere vluchtelingen tijdelijk op. In september 1940 verhuisde hij gedwongen naar Alphen a/d Rijn. Vandaar verhuisde hij in 1941 naar Utrecht. Zie voor meer informatie en foto’s van Werner Rudolf Breslauer en zijn kinderen: G. van der Harst en L. Lucassen, Nieuw in Leiden. Plaats en betekenis van vreemdelingen in een Hollandse stad (1918-1955) (Leiden 1998) 56-58.

Lees verder...

Willy Julius Rosen

Willy Julius Rosen 18-07-1894, Auschwitz 1-10-1944
Willy Julius Rosen was een Duitse cabaretier, componist en tekstdichter. Hij was in de twintiger jaren van de 20e eeuw één van de bekendste entertainers in Duitsland.

Lees verder...